- Dit evenement is voorbij.
Senioren Netwerk Nederland / KBO
14 september om 13:40 - 14:10
Senioren zelf aan zet.
Om wonen, zorg en welzijn bij een dubbele vergrijzing en toenemende tekorten aan zorgpersoneel goed vorm te kunnen blijven geven, is een krachtenbundeling van senioren met vrijwilligers, plaatselijke (woon-, zorg- en welzijns)organisaties en gemeente noodzakelijk. Daarom zijn seniorenbonden KBO-Brabant, KBO Limburg, KBO-Overijssel en KBO Zeeland gestart met het tweejarig project Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. Ons motto: van vergrijzingsangst naar samenredzaamheid en draagvlak!
Om de zorg betaalbaar te houden moeten nieuwe vormen voor wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen gezocht worden. En zeker zo belangrijk: ouderen willen graag in een vertrouwde en veilige omgeving ouder worden, waar ze hun zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden én de zorg krijgen die nodig is. Wij streven naar een plek in de wijk waar ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, doordat het eigen netwerk maar ook de zorg dichtbij is en waar een verbinding is met de buurt. Waar een gemeenschappelijke ruimte is, zodat de buurt in het huis kan komen en het huis (en zijn bewoners) in de buurt. Waar sociale contacten dichtbij zijn, waardoor eenzaamheid voorkomen of verminderd wordt omdat ook buurtgenoten in de gemeenschappelijke ruimte welkom zijn voor een praatje, een maaltijd of om een kaartje te leggen.
De lokale afdelingen van onze seniorenverenigingen kennen de oudere bewoners in een wijk of dorp, hebben zicht op de samenhang en participeren actief in de maatschappelijke structuren aldaar, zien wie meedoet en voor wie dat moeilijker wordt. Wij bieden informatie, ondersteuning en ontspanning aan senioren, onze vrijwilligers zorgen aldus voor een actief gebruik van dorpshuizen, sociaal-culturele centra én gemeenschappelijke huiskamers, en helpen de kloof tussen formele en informele zorg te dichten. Ook het blijven meedoen in de maatschappij, het stimuleren van vrijwilligerswerk door ouderen zelf en het brede aanbod van vrijwilligerswerk wordt actief onder de aandacht gebracht.
Vijftigplussers op lokaal niveau worden geholpen de regie te krijgen en te houden in hun woon- en leefsituatie, ook als ze ouder worden en op enig moment meer zorg nodig hebben. De rol van senioren zelf, van mantelzorgers en vrijwilligers daarin moet groter worden, maar die boodschap aan senioren kan door niemand indringender worden gebracht dan door hun eigen belangenvereniging. Daarom werken we samen met gemeenten, zorgaanbieders, woningcorporaties en bundelen we kennis en ervaring op lokaal niveau. Niet het verder aanwakkeren van vergrijzingsangst, maar het organiseren van samenredzaamheid en draagvlak daarvoor moet het doel zijn!